Digitale fotolijstjes zijn er in vele soorten en maten, maar foto's erop zien te krijgen is vaak toch nog vrij omslachtig. Een Nederlandse startup hoopt hier verandering in te brengen met Famatic, een sociale digitale fotolijst die ouderen deelgenoot maakt van de foto's en video's die online gedeeld worden door vrienden en familie. Ouderen kunnen hierop eenvoudig een reactie achterlaten zonder in te hoeven loggen op Facebook of Instagram. De Nederlanders halen momenteel via Kickstarter geld op voor de ontwikkeling van het fotolijstje. Veel mensen delen foto's en video's met hun smartphone op social media zoals Facebook of Instagram. Maar voor sommige mensen (vooral ouderen) is social media té ingewikkeld. Het gevolg is, dat zij niet of pas op een later moment deelgenoot worden van een leuk moment, zoals de eerste stapjes van hun kleinkind of het behalen van een diploma.

Het idee voor Famatic kwam uit een persoonlijke ervaring van één van de oprichters, Thijs Suijten: "Ik wilde graag dat mijn schoonmoeder, die niet actief is op social media, toch de leuke momenten van mijn kinderen mee kon maken. Famatic maakt het mogelijk dat zij nu als eerste kan genieten van deze momenten en wordt keer op keer verrast door nieuwe foto's en video's."

"We zijn eerst gaan onderzoeken hoe mensen dit probleem probeerden op te lossen. Wat we steeds hoorden van jonge ouders was dat ze al verschillende pogingen hebben gedaan om foto's van hun kinderen te delen. Zij gaven hun ouders een iPad of deelden foto's via DropBox of e-mail of ze probeerden ze op Facebook te krijgen. Maar geen van deze opties bleek echt te werken, ze wilden iets eenvoudigs."

Foto's en video's kunnen gestuurd worden via de Famatic website, mobiele app of naar een speciaal e-mail adres. Ze kunnen ook automatisch gedeeld worden via een koppeling met Facebook of Instagram. Daarbij bestaat de keuze om alleen bepaalde, of alle foto's te delen met de Famatic fotolijst.

Wie het innovatieve fotolijstje wil vooruitbestellen moet wel flink in de buidel tasten; voor 229 dollar - omgerekend zo'n 165 euro - zou je eind oktober een eerste exemplaar van het lijstje toegestuurd moeten krijgen, mits de crowdfundcampagne succesvol verloopt.