your fashionable webshop
Slimme armband heeft potentie om zorgsector radicaal te veranderen
Een armband die 24 uur per dag je lichaamsbeweging meet en je via een app feedback geeft over je slaapritme en levensstijl. Dat is het idee achter Jawbone UP, een gestileerde armband die voor nog geen 130 dollar te koop is. Op langere termijn kunnen dergelijke slimme armbanden een flinke impact hebben op de zorgsector.
De Jawbone UP is een gestileerde armband van een hypoallergeen rubber, met daarin miniatuur bewegingssensors. Via bluetooth communiceert de armband met de smartphone van de drager. Op die manier wordt 24 uur per dag bijgehouden of en hoeveel de gebruiker beweegt. Daaruit kunnen veel gedragsvormen en cycli afgeleid worden, onder andere hoe iemand slaapt en wanneer iemand eet.
De UP is daarmee onder andere ideaal voor sporters en voor mensen die meer inzicht in hun slaap- of eetgedrag willen krijgen. Dat is nog maar het begin, want naarmate er meer sensoren toegevoegd worden aan slimme armbanden als de UP wordt de inzetbaarheid op andere terreinen, zoals de gezondheidszorg, steeds groter.
Want als de slimme armband naast locatiegegevens (GPS) ook hartslag, bloeddruk, temperatuur gaat meten kan de drager wellicht in een zeer vroegtijdig stadium gewaarschuwd voor aankomende ziekten of actief gewezen worden op een ongezonde leefstijl. Daarnaast kan de geaggregeerde data van miljoenen dragers van slimme armbanden een goudmijn aan informatie bevatten voor medisch onderzoekers.
Dat de potentie om de zorgsector grondig te veranderen enorm is blijkt wel uit de interesse van investeerders. Onder de durfkapitalisten die geld staken in Jawbone zijn bekende namen als Sequoia, Kleiner Perkins en Deutsche Telekom. Zij zien in de Jawbone UP een product dat wellicht kan leiden tot een revolutie die zijn weerga niet kent in de gezondheidszorg.
Dat laatste zal ongetwijfeld leiden tot een flink privacydebat. Want wat als zorgverzekeraars wel heel gedetailleerd inzicht krijgen in de levensstijl van hun cliënten? Want ook al is de data geanonimiseerd, in combinatie met andere datastromen zijn gebruikers wellicht toch tot op het niveau van het individu te herleiden. Daarnaast kan een inbraak in serversystemen van aanbieders van slimme armbanden ertoe leiden dat alle data van gebruikers op straat komt te liggen, met soms pijnlijke conclusies tot gevolg.
Zover is het nog niet, en het is goed om te beseffen dat slimme armbanden de potentie hebben om veel mensen tot een gezonder levensstijl te brengen. Wellicht kunnen armbanden zelf levens redden, door de drager bijvoorbeeld te waarschuwen voor een aankomende hartaanval of door een noodsignaal uit te zenden als de armband acute problemen constateert.
Bron: Monday Note
- All
- / Gadgets
- / Reviews
- / e-Fashion
- / mHealth
- / Gehoor
- / Opinie
- / Om je heen
- / Apps
- / Quantified Self
- / Markt
- / Privacy
- / Opmerkelijk
- / Interfaces
- / Juridisch
- / Security
- / Research
- / DIY
- / Boeken
- / Tech
- / Vintage
- / Interviews
- / Hulpmiddelen
- / Media
- / Kids
- / Overig
- / Review
- / Prijzen
- / Sport
- / Experimenteel
- / Geruchten
- / Home automation
- / Productnieuws
- / Internet of Things
- / Smartwatch