your fashionable webshop
Philips gaat experimenteren met hersenbesturing van apparaten
Het licht aanzetten of de verwarming hoger draaien door eraan te denken; het is mogelijk dankzij EEG-headsets, die hersengolven en spieractiviteiten meten en omzetten in concrete acties. De technologie is flink in ontwikkeling en komt dankzij headsets als de Emotiv Insight binnen bereik van consumenten. Philips gaat nu samen met Accenture de mogelijkheden van EEG headsets verkennen en kijken of er praktische toepassingen ontwikkeld kunnen worden voor mensen die leiden aan de spierziekte ALS.
De Emotiv Insight EEG-headset werd vorig jaar aangekondigd op Kickstarter. De campagne verliep uiterst succesvol: er werd ruim 1,6 miljoen dollar opgehaald voor de ontwikkeling van de headset, die het mogelijk maakt om hersengolven te meten die horen bij bepaalde gedachten. De drager van de headset kan deze gebruiken om zich beter te concentreren of om apparaten aan te sturen middels gedachten.
Een eerste prototype dat Philips samen met Accenture heeft ontwikkeld maakt gebruik van de Emotiv Insight om hersencommandos te herkennen. De patiënt wordt gevraagd iets te visualiseren, bijvoorbeeld een specifiek voorwerp. Die gedachte wordt herkend en gekoppeld aan een actie. De interface kan ook met spraak of oogbewegingen aangestuurd worden, zodat het systeem gebruikt kan worden door patiënten met ALS in verschillende stadia.
Momenteel kan met het proof of concept de tv of de verlichting bediend worden. Philips en Accenture richten zich aanvankelijk alleen op de software die bestaande hardware en de Emotiv Insight met elkaar verbindt. Het doel is dat patiënten die leiden aan deze spierziekte meer controle houden over hun leven en apparaten aan kunnen sturen, zelfs als ze uiteindelijk de controle over hun spieren verliezen.
Hersenonderzoeker Victor Lamme liet zich in een eerder interview met Wearable echter kritisch uit over de mogelijkheden die EEG-headsets als de Emotiv Insight zouden bieden. Volgens hem kunnen hersengolven, die in verband worden gebracht met bepaalde toestanden van het brein, op zich wel gemeten worden via een EEG. Maar dan moet er wel gebruik gemaakt worden van goed geleidende elektroden, die met verstand van zaken aangebracht zijn.
De headsets zouden in een professionele setting best kunnen werken, denkt Lamme. Maar bij thuisgebruik wordt het een ander verhaal. Een EEG is eigenlijk een heel vreemd signaal, het is een optelsom van activiteiten van verschillende sets van neuronen. Door het verkeerd aanbrengen van elektroden en spierbewegingen in het hoofd ontstaat er al snel veel ruis, waardoor de signalen niet goed meer te interpreteren zijn, aldus Lamme.
- All
- / Gadgets
- / Reviews
- / e-Fashion
- / mHealth
- / Gehoor
- / Opinie
- / Om je heen
- / Apps
- / Quantified Self
- / Markt
- / Privacy
- / Opmerkelijk
- / Interfaces
- / Juridisch
- / Security
- / Research
- / DIY
- / Boeken
- / Tech
- / Vintage
- / Interviews
- / Hulpmiddelen
- / Media
- / Kids
- / Overig
- / Review
- / Prijzen
- / Sport
- / Experimenteel
- / Geruchten
- / Home automation
- / Productnieuws
- / Internet of Things
- / Smartwatch