your fashionable webshop
Google Glass: voorlopig 'slechts' een leuk hebbedingetje
Nu.nl-redacteur Colin van Hoek kreeg de gelegenheid om als één van de eerste Nederlanders Google Glass uit te proberen, de slimme bril die in 2014 op de markt moet komen. Google Glass stelt de drager in staat om onderweg onder andere berichten te ontvangen of gesprekken aan te nemen, video's te bekijken, foto's te maken of navigatie-instructies te krijgen, via een miniprojector die via een prisma een beeld in het gezichtsveld projecteert.
Google Glass is een project uit Google X Lab. Onder supervisie van Google-topman Sergey Brin wordt er gewerkt aan een consumentenversie van wat in het lab een augmented reality head-mounted display heet. Google Glass projecteert informatie in het zichtveld van de drager. De bril wordt bediend met stemcommando's en is draadloos verbonden met internet. Google Glass is ook voorzien van een trackpad en een fysieke knop.
Volgens Van Hoek is het draagcomfort van het prototype van de slimme bril niet eens zo slecht: "De bril zelf zit erg comfortabel. Hij is licht, knelt niet en in de 30 a 40 minuten dat wij de bril konden testen, werd de accu ook niet heet". Minder te spreken was hij over de grootte van het virtuele scherm, dat volgens Google overeenkomt met een 25" HD scherm op ca. 2,5 meter kijkafstand. "In de praktijk is het schermpje vrij klein. Bij een smartphone kan je er nog voor kiezen in te zoomen op een foto of bijvoorbeeld het scherm dichter naar je gezicht brengen. Bij Glass is dat niet het geval en daardoor is het maken van foto's wel leuk, maar het bekijken minder interessant."
De spraakbediening van Google Glass is goed op orde. Zo neemt de bril een foto als de gebruiker 'Ok Glass, take a picture' zegt. Die kan dan direct gedeeld worden via email of Google+. Momenteel ondersteunt de bril alleen Engelse spraakcommando's, maar die worden dan wel goed geïnterpreteerd. Het blijft niet bij het geven van commando's: "Via spraak kunnen bijvoorbeeld zoekopdrachten uitgevoerd worden, maar is het ook mogelijk een bericht te dicteren of een routebeschrijving op te vragen."
Een smartphone vervangen kan Google Glass nog niet. Daarvoor zijn de mogelijkheden nog te beperkt, vooral wat betreft invoer van data. "Het dicteren van een e-mail werkt redelijk, maar er worden meer fouten gemaakt dan bij tikken op een smartphone. Bovendien is het corrigeren van fouten ingewikkeld of soms zelfs onmogelijk. De smartphone blijft dus altijd nodig."
Het is mede vanwege deze beperkingen wel duidelijk dat Google Glass nog maar aan het begin van zijn ontwikkeling staat. "Het is vooral nog wachten op apps voordat de potentie van Glass getoond kan worden. Duidelijk is dat de bril is bedoeld voor consumeren en niet voor produceren. Het is een toevoeging aan de smartphone en kan handig zijn voor notificaties, foto's maken en het beantwoorden van oproepen. Daar houdt het wel op", concludeert de Nu.nl reviewer.
Bekijk ook deze video van The Verge:
[youtube id="V6Tsrg_EQMw" width="620" height="360"]
Posted in:
Reviews
- All
- / Gadgets
- / Reviews
- / e-Fashion
- / mHealth
- / Gehoor
- / Opinie
- / Om je heen
- / Apps
- / Quantified Self
- / Markt
- / Privacy
- / Opmerkelijk
- / Interfaces
- / Juridisch
- / Security
- / Research
- / DIY
- / Boeken
- / Tech
- / Vintage
- / Interviews
- / Hulpmiddelen
- / Media
- / Kids
- / Overig
- / Review
- / Prijzen
- / Sport
- / Experimenteel
- / Geruchten
- / Home automation
- / Productnieuws
- / Internet of Things
- / Smartwatch