your fashionable webshop
Eetbare batterij kan slimme pillen van energie voorzien
Wetenschappers van de Carnegie Mellon University hebben een eetbare batterij ontwikkeld die volledig afgebroken kan worden door het lichaam. De batterijen zouden onder andere toegepast kunnen worden om biosensoren in slimme pillen van energie te voorzien.
Voor de werking van sommige medicijnen is het essentieel dat de werkzame stof op het juiste moment in het lichaam geactiveerd wordt. Daarom moeten bepaalde middelen tegen osteoporose en artritis geïnjecteerd worden; bij orale inname zou de werkzame stof al in de maag vernietigd kunnen worden, voordat de medicatie de darmen heeft bereikt.
Slimme pillen kunnen uitkomst bieden, door de medicatie op precies het juiste moment te doseren. Deze pillen zijn voorzien van sensoren en kunnen daardoor hun positie in het lichaam bepalen. Ook kunnen de pillen voorzien worden van biosensoren, die bepaalde lichaamswaarden meten en draadloos doorsturen naar een ontvanger buiten het lichaam.
Dergelijke pillen moeten wel voorzien worden van elektriciteit, en dat is problematisch: gewone batterijen bevatten immers chemicaliën die giftig zijn als ze in het lichaam vrijkomen. Onderzoekers van de Carnegie Mellon University hebben hiervoor een oplossing gevonden, in de vorm van flexibele batterijen die volledig verteerbaar zijn door het lichaam.
De eetbare batterij wordt gemaakt van het pigment van zeekatten (verwant aan de inktvis). De melanine wordt verwerkt in de anode van de batterij, de kathode wordt gemaakt van magnesium dioxide: een stof die net als keukenzout veilig gegeten kan worden, mits met mate. De batterij is in staat om gedurende 24 uur een stroomsterkte van 10 microampère te leveren, genoeg om de elektronica in een slimme pil van energie te voorzien.
Volgens de onderzoekers zijn de eetbare batterijen relatief goedkoop te produceren, omdat de pigmentstof eenvoudig te verwerken is. In de huidige uitvoering zou het veilig zijn om één batterij per dag in te nemen. Op termijn zijn er ook andere toepassingen voor de bio-afbreekbare batterij denkbaar, bijvoorbeeld in tijdelijke implantaten.
(via SingularityHUB)
Posted in:
mHealth
- All
- / Gadgets
- / Reviews
- / e-Fashion
- / mHealth
- / Gehoor
- / Opinie
- / Om je heen
- / Apps
- / Quantified Self
- / Markt
- / Privacy
- / Opmerkelijk
- / Interfaces
- / Juridisch
- / Security
- / Research
- / DIY
- / Boeken
- / Tech
- / Vintage
- / Interviews
- / Hulpmiddelen
- / Media
- / Kids
- / Overig
- / Review
- / Prijzen
- / Sport
- / Experimenteel
- / Geruchten
- / Home automation
- / Productnieuws
- / Internet of Things
- / Smartwatch